Eβδομάδα μητρικού θηλασμού 1-7 Νοέμβρη (by Romain)


Εδώ και σχεδόν 2 μήνες η ζωή μου απέκτησε άλλη διάσταση, έγινε πιο ουσιώδης, πιο όμορφη, πιο σημαντική! Ήρθε στη ζωή μας η μικρή μας νεράιδα, η πριγκήπισσα του παραμυθιού, το μικρό θαύμα που ακόμη δεν έχουμε πιστέψει ότι μας συνέβη πραγματικά. Ήρθε στον κόσμο η κορούλα μας! Όταν βλέπεις ένα μωρό πόσο μικρό και ευάλωτο είναι το μόνο που σκέφτεσαι είναι ότι θέλεις να του προσφέρεις την καλύτερη ζωή που μπορείς. Με υγεία, χαρά και ευτυχία! Ο θηλασμός είναι μια καλή αρχή!
Η καλή μας φίλη Αγγελική μας έλεγε συνέχεια ότι πρέπει να θηλάσει η Κατερίνα το μωρό. Ότι είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στην ανάπτυξη του παιδιού και σωματικά αλλά και ψυχικά, και ότι το δέσιμο που πραγματοποιειται ανάμεσσα σε μητέρα και παιδί κατά τη διάρκεια του θηλασμου είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ! Στην αρχή την θεωρήσαμε λίγο υπερβολλική, μετά το ψάξαμε λίγο παραπάνω και ρωτώντας και τον γιατρό μας, μάθαμε ότι δεν είναι καλό μόνο για το βρέφος αλλά επίσης και για τη μητέρα!
Κι εγώ και η Κατερίνα είμαστε πραγματικά ευγνώμονες στην Αγγελική για την υποστήριξη αλλά και την επιμονή της. Τις πρώτες μέρες βοηθούσε την Κατερίνα να βρει τη θέση που τη βόλευε καλύτερα για τον θηλασμό καλύτερα από οποιαδήποτε μαία! Μετά μας είπε για το θήλαστρο και πώς με αυτόν τον τρόπο μπορώ να συμμετέχω κι εγώ στο τάισμα του μωρού χωρίς να χρειαστεί να του δώσουμε συμπλήρωμα "ξενο" γάλα! Και πολλά άλλα που λίγο εως πολύ σας τα έχω ξαναπεί.
Σήμερα έλαβα ένα μέιλ που μιλούσε για την επερχόμενη εβδομάδα μητρικού θηλασμού. Το παραθέτω αυτούσιο.

"Ζωτικής σημασίας ο μητρικός θηλασμός για την υγεία και την προστασία του βρέφους και της μητέρας

Με την ευκαιρία της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2009, η UNICEF μαζί με την Παγκόσμια Συμμαχία για την Προώθηση του Μητρικού Θηλασμού (WABA) και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, επισημαίνουν το ζωτικό ρόλο που παίζει ο μητρικός θηλασμός στην υγεία και προστασία του βρέφους και της μητέρας.

Σχεδόν 9 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο, κυρίως από αιτίες που μπορούν να προληφθούν και ο υποσιτισμός αποτελεί την κρυφή αιτία πίσω από τον ένα στους τρεις θανάτους αυτών των παιδιών.

Η υγεία και η διατροφή της μητέρας είναι αλληλένδετη με τη διατροφική κατάσταση και την υγεία των παιδιών της, γι' αυτό παρέχοντας σωστή διατροφή στις έγκυες και θηλάζουσες μητέρες είναι κλειδί για την προαγωγή της σωστής διατροφής των παιδιών.

Ο μητρικός θηλασμός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εξασφαλίσουμε πως τα παιδιά έχουν τη σωστή διατροφή ώστε να έχουν την καλύτερη δυνατή αρχή στη ζωή. Ειδικότερα, για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής, το μητρικό γάλα καλύπτει εξ ολοκλήρου τις διατροφικές ανάγκες του βρέφους.

Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, τα παιδιά συχνά ζουν χωρίς καθαρό νερό και συνθήκες υγιεινής. Αυτό τα κάνει ευπρόσβλητα από μολύνσεις ενώ η χρήση γάλατος σε σκόνη αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης διαρροϊκών ασθενειών. Το μητρικό γάλα προσφέρει προστασία από αρκετές μολύνσεις και είναι γι' αυτό αναντικατάστατο για τα μικρά παιδιά που ζουν κάτω απ' αυτές τις συνθήκες.

Η φετινή Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού προσφέρει μια ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση όλων των φορέων προώθησης του μητρικού θηλασμού και την καλύτερη ενημέρωση του κοινού για την κορυφαία σημασία που έχει η προστασία και η υποστήριξη των μητέρων που θηλάζουν, ιδιαίτερα όταν υφίστανται τις συνέπειες κάποιας έκτακτης κατάστασης.

Ο βέλτιστος μητρικός θηλασμός τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του παιδιού και ειδικότερα ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες, μπορεί να έχει τη μοναδική μέγιστη δυνατή επίδραση στην παιδική επιβίωση από οποιαδήποτε άλλη προληπτική παρέμβαση, έχοντας τη δυνατότητα να προλάβει 12% - 15% όλων των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Τα προηγούμενα 10 χρόνια, 14 χώρες παρουσίασαν πάνω από 20% αύξηση στα ποσοστά του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού. Ανάμεσά τους είναι και χώρες όπως η Μαδαγασκάρη, το Πακιστάν και η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία που βίωσαν σημαντικές ανθρωπιστικές κρίσεις την περίοδο αυτή. Όταν οι χώρες αναγνωρίζουν την αξία του μητρικού θηλασμού και κάνουν συντονισμένες προσπάθειες για να προωθήσουν και να προστατεύσουν την πρακτική, είναι δυνατή η πρόοδος, ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις. Όμως παγκόσμια τα ποσοστά του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού είναι μόνο 38% και έχουμε ακόμα πολύ δουλειά μπροστά μας.

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF, στα πλαίσια του εορτασμού της φετινής Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού πραγματοποιεί ενημερωτική εκστρατεία και αποστέλλει το σχετικό ενημερωτικό υλικό σε εκατοντάδες μαιευτήρια, κλινικές και κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα."

3 σχόλια:

  Gi Gaga Kouni Beli

30 Οκτωβρίου 2009 στις 11:11 μ.μ.

oust! όπως λέει κι η λεκτική επαλήθευση! Είπα κι εγώ, κρίση...μητρότητας σε έπιασε;
Να σας ζήσει!

  ΠΟΔΗΛΑΤΡΗΣ

31 Οκτωβρίου 2009 στις 10:54 π.μ.

@ Gi gaga Kouni Beli

Χαχαχαχα μόνο κριση μητρότητας; Έχει χασει την μπάλα ο "πατέρας"! Το χάσαμε το παλικάρι.. μόνο η κοράκλα του υπάρχει! (καλά εε; είναι κούκλα όμως η ρουφιάνα!)

@ Romain
Πάντως θα συμφωνήσω ότι ο μητρικός θηλασμός είναι πολύ πολύ σημαντικός και για τους λαούς του ανεπτυγμένου κόσμου και όχι μόνο του αναπτυσσόμενου. Είχα την χαρά να τη ζησω την εμπειρία και πραγματικά είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ!

  Romain

2 Νοεμβρίου 2009 στις 6:20 μ.μ.

>Gi Gaga Kouni Belli

Σε ευχαριστούμε σε ευχαριστούμε!!!

Στη λεκτική επαλήθευση είχε και το θαυμαστικό; :p


>ΠΟΔΗΛΑΤΡΗΣ

Ναι είναι η μικρούλα μου κούκλα!!!

Ο θηλασμός είναι δώρο! (βέβαια οι θηλές της Κατερίνας έχουν κάποιες αντιρρήσεις επ' αυτού)